Bli ledare!

Varför vill man egentligen bli ledare (eller hjälpa till med något annat i kåren)?

Skälen är många men de flesta brukar svara att det är för att…

… vi har så roligt ihop!

… man blir en viktig vuxen i många barn och ungas liv och gör skillnad.

… scouterna gör att man provar på nya saker och träffar nya människor man inte skulle träffa annars.

… det är skönt att komma ut i naturen

Vi i Oxie scoutkår har några enkla grundregler för våra ledare och andra aktiva vuxna i kåren:

  • Du är med så mycket eller lite du vill, men måste meddela i god tid hur engagerad du vill vara så du inte lämnar dina ledarkollegor i sticket.
  • Alla uppgifter är lika mycket värda. Vissa vill vara ledare på läger, vissa vill bara vara med när det är pyssel, vissa vill hellre ta hand om utrustningen och inte alls vara med barnen. Det är helt ok! Var bara tydlig med vad du vill så planerar vi utifrån det.
  • Det ska vara kul att vara ledare! Även om det kan finnas motiga stunder (när regnet öser ner och tälten inte är uppe…) så ska det kännas roligt att vara ledare nästan hela tiden. Därför måste du kunna samarbeta, vara trevlig mot både barn och vuxna, kunna hantera konflikter på ett smidigt sätt, vara prestigelös och vara lösningsorienterad.
  • Alla ledare ska visa upp ett utdrag ur belastningsregistret.
  • Alla ledare måste gå webutbildningen Trygga Möten minst vart tredje år.
  • Ledare rekommenderas att gå scouternas ledarkurser med jämna mellanrum.

Du behöver inte ha någon tidigare scouterfarenhet eller friluftskunskap! Om vi kan lära ut det till barnen kan vi lära ut det till dig som ledare. Det är mycket viktigare vilken attityd du har och hur du smälter in i gänget.

Vi tar väldigt gärna emot hjälp i många olika former men kriterierna ovan måste uppfyllas för att vi ska kunna bibehålla en hög trivsel, vilket är grunden för att vi ska erbjuda bra scouting till våra barn och unga.

Vill du bli ledare eller hjälpa till på annat sätt?

Kontakta Catharina på 0705-174730 eller catharina.paulcen@oxiescout.se. Du kan även titta förbi på ett av våra möten så pratar vi mer! Kom ihåg att ingen insats är för liten. Vi behöver hjälp med allt från att baka kakor till att slipa yxor och att leda scouter.