Läger och hajker

I Oxie scoutkår gillar vi läger och hajker. Vi tycker att alla scouter, oavsett hur gammal du är, ska få åka på läger. Ofta! Redan som spårare får du testa att sova i tält och sen blir det mer och mer äventyr ju äldre du blir.

Vi tror också på att åka på läger med andra scouter och kårer. Det ska vara bra läger med bra program. Läger ska ge roliga minnen och kompisar för livet! Läger är ju det bästa med scouting!

Vårläger

Under våren när träden slår ut spritter det i scoutbenen. Då vill vi ut i skogen och leva lägerliv! Vårens stora läger är alltid under Kristi Himmelsfärdshelgen. Vi åker på ett läger tillsammans med andra kårer och är borta fyra dagar (eller två om man är yngre scout och inte vill vara borta för länge). Vi bor i tält och lagar vår mat över elden. På dagarna ordnas aktiviteter, ofta kring ett speciellt tema, och på kvällarna blir det lägerbål, ljusspår och mys kring elden.

Sommarläger

Ingen riktig sommar utan läger. Vissa år arrangeras riktigt stora, häftiga läger med flera tusen scouter. Andra somrar är det mindre, mysiga läger. Ibland åker vi iväg långt, ibland bara runt hörnet. Varje sommar bestämmer vi gemensamt i kåren vilket sommarläger det blir.

Oavsett vilket läger det blir så brukar ett sommarläger vara ca en vecka. De yngre scouterna stannar inte fullt så länge utan kommer i början eller slutet av veckan. Vi bor i tält och vindskydd, lagar mat över eld, bygger bord och portaler genom att surra och har nästan alltid tillgång till en badsjö. Det brukar vara mer äventyr på sommarlägerna. Några av de häftigaste scoutminnena skapas här!

Kårläger

Vårt gemensamma läger under hösttermin brukar vi kalla för kårläger eftersom samtliga scouter inom kåren åker och har kul tillsammans. Hur kårlägret ska se ut bestämmer vi år från år men oftast är det en helg i oktober. Vi bor i stuga men de äldre scouterna brukar ändå sova utomhus.

Lägret brukar ha ett tema. Vi har t.ex. haft Harry Potter-läger, mysterieläger, ninjaläger och texmexläger. Vi är nästan hela tiden utomhus. Under dagarna brukar vi dela in oss i patruller med scouter i olika åldrar och hitta på roliga aktiviteter ihop. Maten lagas utomhus under dagtid och inomhus på kvällstid. Vi passar på att njuta av höstmörkret och har det mysigt ihop.

Hajk

Vad är skillnaden på hajk och läger? På läger är man på samma ställe. På hajk så flyttar man sig under dagen för att komma till sin övernattningsplats. Ju äldre man blir desto längre transporterar man sig på hajken. Vilken typ av hajk det är kan variera. Det vanligaste är vandringshajk och kanothajk men en hajk kan se ut hur som helst. Kanske det blir en gourmethajk (då man satsar på att laga riktigt lyxig mat), kompishajk (för att lära känna varandra bättre), hängmattehajk (då man sover i hängmattor mellan träden) eller en natthajk (vandring på natten).

Packning

Vad ska man packa för ett läger eller en hajk? Läs mer under Packlistor>